Blogs met tips voor jullie vegan bruiloft

Herinneringen aan jullie bruiloft

vegan bruiloft videozuilVideozuil. Hoe leuk is het om na te kunnen genieten van jullie bijzondere dag! Een goede registratie maakt dat mogelijk. Op deze site las je misschien al over een vegan fotografe. Maar denk ook eens aan een videogastenboek!

Want is het niet tof om live beelden te kunnen terugzien? Jullie gasten kunnen de hele dag langs de videozuil lopen om hun gelukwensen achter te laten.

Prijzen lopen uiteen en zijn afhankelijk van meerdere factoren, maar de zuil op het plaatje is ten tijde van schrijven van dit artikel te huur vanaf  €195. Check de actuele prijzen en mogelijkheden op de website: Photobooths Huren.

En wat is er duurzaam aan? Je ontvangt al het materiaal gewoon in je mailbox of via USB.

En als we het dan toch hebben over het vastleggen van jullie liefde en jullie mooie dag: een persoonlijk, live voor jullie gezongen lied is natuurlijk óók leuk! The Singing Driver doet niets liever dan met muziek een persoonlijk tintje geven aan jullie bijzondere dag. Dat kan bijvoorbeeld ook met een rijdend mini-concert (check: “Een Lied speciaal voor Jou“). Eventueel kan hiervan ook een video-opname worden gemaakt. Een Lied speciaal voor Jou is ook heel leuk en origineel om cadeau te doen!

De Blauwe Economie

Zoals ik al aangaf, móest er gewoon een blog komen over de blauwe economie. Persoonlijk word ik heel blij van alle mooie blauwe initiatieven…

Begrippen als recyclen, eco en duurzaamheid zijn wel aardig ingeburgerd, maar de blauwe economie biedt ons veel verdergaande voordelen. En èigenlijk is de blauwe economie al volop onderdeel van ons leven!

Hoezo: blauwe economie?

De term is geïnspireerd op hoe de aarde er vanuit het heelal uitziet: nogal blauw door al het water. De blauwe economie neemt wat er is als uitgangspunt en zoekt oplossingen in een soort Hegeliaanse kijk op de natuur. In de natuur bestaat geen afval: een rotte boom is weer voedsel voor zwammen e.d. Uit het oude wordt steeds iets nieuws geboren (de synthese) dat op zichzelf weer een nieuw begin (de these) vormt.

Lokaal

“Oké, dus we gooien niets meer weg en proberen dat te hergebruiken.”

Niet slechts dat… Zoals de omgevallen, rottende boom en de zwammen als het ware samenwerken, zo beoogt ook de blauwe economie samenwerkingen aan te gaan. En aangezien de rotte boom en de zwam geen kilometers van elkaar verwijderd zijn, is ‘lokaal’ een essentieel onderdeel van de blauwe economie. Een goed voorbeeld hiervan is ‘community art’ waarbij bewoners uit een wijk samen een kunstwerk maken. Ieder draagt zijn/haar steentje bij. Je hoeft geen kunstenaar uit New York te halen om samen wat moois neer te zetten. Leuke voorbeelden hiervan zijn Feyenoord Danst (2014) en Community Art Noordereiland. Lokale “professionals” werken samen met “amateurs”. Als ieder zijn eigen, unieke bijdrage levert aan het geheel, dan is het onderscheid tussen professional en amateur plotseling niet zo interessant meer. Ook dáár gaat de blauwe economie over.

Blauw heeft dus niet uitsluitend met ‘groen’ te maken. Het gaat om samenwerken, gebruik maken van wat er is. De output van het één gebruiken als input van het ander. Of dat nu om talenten of dingen gaat. Mijn Kever “Blue” gebruikt Tesla-batterijen uit een gecrashte Tesla. En mocht Blue de geest geven, dan kunnen die batterijen nog jaren mee in de meterkast om bijvoorbeeld zonne-energie op te slaan.

Gesloten systeem

Een ander principe van de blauwe economie is dat geen nieuwe, vervuilende ‘eenheden’ worden ingebracht. Niets wordt vervangen door iets ‘nieuws’. Vermoedelijk kende je dit al uit het Cradle to Cradle principe. Toen ik begin 20 was leefde ik een tijdje autarkisch èn zoveel mogelijk C2C. As werd gebruikt als voeding voor sommige planten, ‘beerdrags’ dienden als basis voor brood en ook het gemaaide gras werd herbestemd. Maar de blauwe economie gaat verder.

Diversiteit

De natuur kent een grote diversiteit. Volgens de principes van de blauwe economie betekent het steeds vormen van nieuwe ‘syntheses’ of symbioses eenzelfde groei van deze diversiteit en daarmee ook van welvaart. Innovatie is dus een inherent onderdeel van dit natuurlijke proces.

De realiteit

Helaas vindt momenteel op grote schaal het omgekeerde plaats en worden hele gebieden overheerst door mono-cultuur. Grote bedrijven zien brood in suikerriet, kilometers soja voor de veeteelt, voetbalvelden palmolieplantages, etc. We kennen meestal slechts een paar soorten aardappelen, een beperkt aantal courgettesoorten, etc. Ook de markt van zaden wordt nl. gecontroleerd door grote zadenmonarchen.

Blauwe EconomieFernando Laposse bracht tijdens de Dutch Design Week 2017 prachtig de rijkdom aan (en helaas ook bedreiging van) maïsgewassen in beeld. De verschillende kleuren van de schil verwerkt hij tot een fineer geschikt voor tal van toepassingen: Fernandolaposse Totomoxtle

Laposse laat zien hoe afval kan worden hergebruikt, hoe een lokale economie leeft van wat er is, kan voortbestaan èn zelfs floreren door gebruik te maken van nieuwe toepassingen van iets ouds (afval).

Dichterbij huis worden in Blue City de schillen van o.a. ananas gebruikt voor het creëren van plantaardig leer. Schoenen van plantaardig leer zijn inmiddels al volop verkrijgbaar in vegan schoenwinkels. Andere voorbeelden: sieraden, tassen, kleding van oude fietsbanden, koffiedrap voor oesterzwammen, etc.

Wat kun jij doen?

“Ja, dit wil ik ook wel!”

It’s easy, want de blauwe economie bestaat al!

Leen je spullen van de buren, eventueel via Peerby. Deel je auto of leen er één (bijvoorbeeld via Loyalty Ride) en koop seizoensgroenten uit eigen land. Alles van de koe (vlees, melk, kaas) kun je beter laten staan (broeikasgassen warmen de aarde op, methaan vervuilt ons grondwater en het regenwoud wordt gekapt voor veevoer). Je kleding koop je tweedehands (en je bruidsjurk leen je).

Nog meer blauw: ook de voedselbank is een typisch voorbeeld van dit nieuwe denken. Braakliggende stukjes grond worden door buurtbewoners omgetoverd tot gemeenschappelijke moestuin en op stadsdaken wordt groente verbouwd voor de horeca. Langzaamaan gaan wijken hun eigen stroom opwekken en opslaan en zijn bewoners daardoor niet meer afhankelijk van de grote magnaten. Om een auto te rijden hebben we Shell niet meer nodig. Regelmatig word ik uitgenodigd voor kledingruilfeestjes en in de straat wordt een teveel aan eten aangeboden in de straatapp of op Facebook.

Al het onrecht is hiermee echt nog niet de wereld uit en als we willen dat onze kleinkinderen ook nog kunnen ademen, is veel meer nodig (wordt vandaag nog vegan – het beste wat je kunt doen om de planeet te redden). Maar ongemerkt is er een blauwe economie aan het groeien en hebben we schoon genoeg van Monsanto en Primark.

Vegan Bruidssuikers

Vegan zijn heeft één groot voordeel: het lijkt wel of de keus uit heerlijke zoetigheid alleen maar groter is geworden! En niet met van die rommel uit supermarkten, maar met heerlijke, vaak suikervrije en rauwe, chocolade en andere zaligheid. Zo ook de zoetigheid van Happy Herbi waar bovendien geen gluten of soja in is verwerkt! Leuk als vegan bruidssuikers, maar natuurlijk ook helemaal geschikt tijdens de bruiloft!

Vegan Raw Chocolate

Daphne van Happy Herbi maakt alle chocola en zoetigheid helemaal zelf en op bestelling. Wat je krijgt is dus altijd vers. Haar energyballs wekten al de belangstelling van Albert Heijn en dat is beslist niet onterecht. Bij Happy Herbi vind je behalve de mooie ballen hieronder, ook (witte of bruine) chocolade hartjes versierd met noten, fruit, super foods en heel veel liefde. En ander lekkers.

Vegan Catering voor je Bruiloft

Voor meer tips over vegan catering: Vegan Bruiloft Catering

vegan bruiloft

Je wordt genept waar je bij staat

Na de aankoop van mijn Kever Big Bug genaamd ‘Blue’ die ik verhuur tijdens bruiloften (The Singing Driver) ben ik me een beetje gaan verdiepen in de weddingbranche. Met name in de duurzame bruiloft. Ik stuitte echter vooral op pseudo duurzaamheid.

Pure Misleiding

Erg vrolijk werd ik niet van wat ik aantrof tijdens het googlen. Je wordt genept waar je bijstaat. Goed bedoelende burgers die graag hun steentje bij willen dragen aan het milieu, worden duurzame lamskoteletten en biologisch rundvlees voorgeschoteld. Om nog maar te zwijgen over locaties die geen enkel plantaardig gerecht serveren. Behalve dan de groentjes naast je ‘verantwoorde’ stukje vlees. De consument wordt zo misleid. Terwijl hij dénkt goed bezig te zijn, bestelt hij etenswaren met een extreem hoge footprint. En ondertussen betaalt hij daar ook nog eens dik meer voor omdat er ‘bio’ op staat. Want laten we eerlijk zijn: er is natuurlijk helemaal niets duurzaams aan lamskoteletten en rundvlees. En ook niet aan kaas uit dierlijke melk. Als we allemaal doorgaan met het consumeren van deze dierlijke etenswaren, dan hebben we ongeveer 10 aardbollen of meer nodig om de wereldbevolking te blijven voeden.

Duurzaam is ‘hot’. Pseudo duurzaamheid wordt goed betaald

Duurzaam klinkt gewoon hip en modern. Aanbieders in de weddingbranche stellen hun SEO (hun vindbaarheid) daar op in. Niet omdat ze zo duurzaam zijn, maar omdat het verkoopt.

Verbod op oneigenlijk gebruik term ‘duurzaamheid’

Ik pleit ervoor dat alle voedingsmiddelen met een hoge carbon footprint, niet meer duurzaam genoemd mogen worden. Wat dan precies ‘hoog’ is, laat ik nog even in het midden. Dit betekent overigens niet automatisch dat alles wat vegan is daar binnen valt en alles wat niet vegan is daar buiten valt. Door de boot genomen is een plantaardig dieet echter wel véél duurzamer dan een vegetarisch eetpatroon of een dieet met (biologisch) vlees/vis/gevogelte.

Duurzame bruiloft site

Het inspireerde mij in ieder geval deze site op te zetten. Eentje die wel ècht duurzaam is. En die ook nog eens rekening houdt met andere ethische kwesties zoals dierenleed.

Onderbouwing

Wetenschappelijke onderbouwing is er natuurlijk genoeg te vinden. Google even, zou ik zeggen. Bovendien staan kranten er vol mee. Lees anders dit artikel gebaseerd op onderzoek van Planbureau voor de Leefomgeving. Dit is het wetenschappelijke onderzoeksinstituut voor o.a. milieu en onderdeel van de Rijksoverheid.
Daarnaast werd op 1 juni 2018 het onderzoek van Joseph Poore (Oxford University) gepubliceerd. In het artikel vegans redden de wereld vind je de conclusies.

 

 

 

 

 

error

Help anderen bij het organiseren van hun duurzame bruiloft en 'spread the word'