Je wordt genept waar je bij staat
Na de aankoop van mijn Kever Big Bug genaamd ‘Blue’ die ik verhuur tijdens bruiloften (The Singing Driver) ben ik me een beetje gaan verdiepen in de weddingbranche. Met name in de duurzame bruiloft. Ik stuitte echter vooral op pseudo duurzaamheid.
Pure Misleiding
Erg vrolijk werd ik niet van wat ik aantrof tijdens het googlen. Je wordt genept waar je bijstaat. Goed bedoelende burgers die graag hun steentje bij willen dragen aan het milieu, worden duurzame lamskoteletten en biologisch rundvlees voorgeschoteld. Om nog maar te zwijgen over locaties die geen enkel plantaardig gerecht serveren. Behalve dan de groentjes naast je ‘verantwoorde’ stukje vlees. De consument wordt zo misleid. Terwijl hij dénkt goed bezig te zijn, bestelt hij etenswaren met een extreem hoge footprint. En ondertussen betaalt hij daar ook nog eens dik meer voor omdat er ‘bio’ op staat. Want laten we eerlijk zijn: er is natuurlijk helemaal niets duurzaams aan lamskoteletten en rundvlees. En ook niet aan kaas uit dierlijke melk. Als we allemaal doorgaan met het consumeren van deze dierlijke etenswaren, dan hebben we ongeveer 10 aardbollen of meer nodig om de wereldbevolking te blijven voeden.
Duurzaam is ‘hot’. Pseudo duurzaamheid wordt goed betaald
Duurzaam klinkt gewoon hip en modern. Aanbieders in de weddingbranche stellen hun SEO (hun vindbaarheid) daar op in. Niet omdat ze zo duurzaam zijn, maar omdat het verkoopt.
Verbod op oneigenlijk gebruik term ‘duurzaamheid’
Ik pleit ervoor dat alle voedingsmiddelen met een hoge carbon footprint, niet meer duurzaam genoemd mogen worden. Wat dan precies ‘hoog’ is, laat ik nog even in het midden. Dit betekent overigens niet automatisch dat alles wat vegan is daar binnen valt en alles wat niet vegan is daar buiten valt. Door de boot genomen is een plantaardig dieet echter wel véél duurzamer dan een vegetarisch eetpatroon of een dieet met (biologisch) vlees/vis/gevogelte.
Duurzame bruiloft site
Het inspireerde mij in ieder geval deze site op te zetten. Eentje die wel ècht duurzaam is. En die ook nog eens rekening houdt met andere ethische kwesties zoals dierenleed.
Onderbouwing
Wetenschappelijke onderbouwing is er natuurlijk genoeg te vinden. Google even, zou ik zeggen. Bovendien staan kranten er vol mee. Lees anders dit artikel gebaseerd op onderzoek van Planbureau voor de Leefomgeving. Dit is het wetenschappelijke onderzoeksinstituut voor o.a. milieu en onderdeel van de Rijksoverheid.
Daarnaast werd op 1 juni 2018 het onderzoek van Joseph Poore (Oxford University) gepubliceerd. In het artikel vegans redden de wereld vind je de conclusies.